Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ЕКОНОМСКИ БУМ

Go down

ЕКОНОМСКИ БУМ Empty ЕКОНОМСКИ БУМ

Пишување  orlov Пет Јан 18, 2008 3:46 am

Ветениот ,,Економски Бум,, на премиерот сеуште има шанси да се реализира, и покрај направените грешки за изминатите 16-(шесснајсет) месеци од превземањето на власта. Најголемите грешки што се најавуваат да се направат се во тек.Иако постојат реални услови од тие герки да се направат огромни штети на сметка на државата, тоа што е направено не е можно да се исправи но затоа постои можност да се ублажи.
Круцијална грешка е тоа што се запошнаа преговори за директни инвестиции за преработувашки индустриски капацитети кои се ветени да бидат во сопственост на странските инвеститори, наместо сопственоста да биде во рацете на ФЕДЕРАЦИЈАТА НА ФАРМЕРИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА.
Досегашното владеење од било кој агол да се гледа е катастофално ПРОМАШЕНО.
1.ЕКОНОМСКИОТ БУМ ЕДИНСТВЕНО МОЖЕ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА ПРЕКУ ЗЕЛЕНАТА ИНДУСТРИЈА, која владата треба да ја прогласи како стратешка стопанска област заедно со преработувачката прехрамбена индусатрија, а сето ова до денес не е сторено.
2.За развој на ЗЕЛЕНАТА ИНДУСТРИЈА основа треба да бидат ПРЕРАБОТУВАШКИТЕ КАПАЦИТЕТИ, а паралелно со нив и МАРКЕТИНГОТ. Овие успешен економски бум треба да бидат во сопственост и управување на Федерацијата на Фармерите на Репубика Македонија. По овој основен принцип Владата не се ракводеше, таа работеше сосема спротивно од основните принципи.
За да ова се постигне успешно и без последици треба дословно да се копира работењето на Шведската Федерација на Фармери која има постигнато високи профитабилни резултати, за кое како пример и доказ има матерјали со показатели и во Федерацијата на Фармери на Република Македонија.
3.Владата во недоволно објаснети одлуки добро постапува, но со објаснувањата од министерот оад Министерството за Земјоделие и вицепремиерот по земјоделие преку своите ИНТРВЈУА ја разошараа ЈАВНОСТА објавувајки го податокот дека АД за Промоција и Македонско- Израелската Компанија ќе се приватизирале со време. Сето ова не оди во прилог со определбите на Владината ПРОГРАМА и не е во склад со стоте чекори кои ги вети премиерот. Погрешна е и презентацијата дека во земјата ќе се лоцираат и странски откупувачи и производители, а што е нај драматично сето ова е во тек, но може многу брзо да се сопре доколку се има дослух и добра воља.
4.Догваѓаат во предвид вложувања на инвестиции во Федерацијата на Фармери од причина што постои огромна заинтересираност од страна на сегашните и идните земјоделци, а сето тоа од пречина што вложување на средства кои ќе ги враќа земјоделецот како заемо примач. Од тие причини парите треба да бидат на сметка на ФФ, а со тоа земјоделците ќе бидат крајно задоволни- кое нешто е па добар повод за што поголемо иницирање на земјоделието како основна стопанска гранка.
Спротивност:
Како што досега работи Владата инвестиции во Македонија нема да влезат во објекти кои се наменети за земјоделството, бидејки таквата економска политика на нив не им е многу јасна. Сите вложени средства се ризични. Од сегашната власт ќе бидат поддржувани, а со промена на истата таквите објекти ќе бидат празни- како промашена инвестиција со несогледиви последици.
Во организационен поглед земјата е покриена со Формални Институции за кое е потребно само иницијатива од Владата, и извесна матерјална поткрепа со пвратни средства за најмалку 6(шест) месеци.Во тој смисол нема да има пречки од страна на Владата, ценејкиги досегачните поткрепи за извесни погрешни инвестиции. Како на пример: Основање на Агенцијата за инвестирање, пекламирањето на програмата -ИНВЕСТИРАЈТЕ ВО МАКЕДОНИЈА, потпомагање на АД, ангажирање на дипломати и друго. Сето ова господа треба да падне во вода.


ОРГАНИЗАЦИОНА ШЕМА СТОПАНСКИ АКТИВНОСТИ
на Федерација на Фармери на Р.М: суривина -преработка -маркетинг


Национални сојузи.....................9 -Зелена ин- -Конз. ф- ки -Промет
дустријалци -Вин. визби -АД промоц.
градинарство -Ладилници -АД мешовити
Регионални Сојузи....................17 -Сушари -ДОО
-Калибрат. -Раб. един.
Општински Сојузи..................209 -Пакувач. ........................
Филијали
Ограноци

Од организационата шема практично имаме Здруженија, Сојузи и Филијали кои не даваат никакви резултати во секој поглед.
Од стопанските активности дејствуваат само сиромашните, зелените индустријалци или зелената индустрија- фабрики на отворено, без сопствени преработувачки капацитети.
Обработливата површина и таа што беше окрупнета заради совренена обработка и заштита се распарчува, а системите а системите за наводнување да не беа странски донации ќе престанеа да функционираат.
Значи;
најголемото природно богатство во земјата е оставено само на себе и чудно е како опстојува оваа држава?!

ХРОНОЛОГИЈА НА МЕРКИ ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА ,,ЕКОНОМСКИОТ БУМ,,

1.Регистрирање на машовито Македонско- Израелско АД, компанија под покровителство на Владата на РМ, во составот на ФФ:
-организирање на откупот и пласирање на странскиот пазар,
-склучување на договори на големо производство со зелените индустријалци и преработувачите.

2.Отстапување на државната земја на Федерацијата на Фармерите.

3.Отстапување на оставштината од пропаднатите прехрамбени фирми или акции во некои фирми на Федерацијата на Фармери.

4..Вршење на ревизија на презентацијата на прехрамбените индустриски фирми и предавање на федерацијата на Фармери.

5.Конфискација на прехрамбените индустриски објекти, како Винарски фирми, Конзервни фабрики, Ладилници и др.

6.Формирање на зелени индустриски зони по сите котлини; задача за Федерацијата на Фармерите.

7.Испраќање на стручни групи од ФФ во Република Словенија и Кралството Шведска заради проучување на функционирањето на нивните Федерации, организацијата на работата, техниката, технологијата и компјутеризацијата на процесот на работата.

8.Како со основањето на ФФ и на нејзиното и на нејзиното активирање ќе се превземат мерки за демократизација на системот без кои нема прогрес.

9.Интерните Акти, како терк, ќе бидат превземени од Словенија и Шведска.

10.Инвестирање исклучиво со кредити.

За успешност на Економскиот Бум, неопходно е висок степен на демократија, за да не дојде до степен ПРОБЛЕМИТЕ ДА СЕ РЕШАВААТ НА УЛИЦА.
Сите досегашни партии кои биле на власт да се избришат од регистарот од причина што досега на оваа земја и нанесуваа само зло, а власта ја превземаа само со лаги.[/justify]
orlov
orlov
Grupa
Grupa

Број на мислења : 78
Популарност :
ЕКОНОМСКИ БУМ Left_bar_bleue20 / 10020 / 100ЕКОНОМСКИ БУМ Right_bar_bleue

Registration date : 2008-01-18

Вратете се на почетокот Go down

ЕКОНОМСКИ БУМ Empty Re: ЕКОНОМСКИ БУМ

Пишување  majstorce62 Чет Јан 24, 2008 5:25 pm

Ми е страв дека тој долго најавуван економски бум (не само од оваа влада) може да експлодира со сила на нуклеарна бомба и да направи голема црна дупка во нашата иднина.
majstorce62
majstorce62
Супер модератор
Супер модератор

Број на мислења : 132
Популарност :
ЕКОНОМСКИ БУМ Left_bar_bleue100 / 100100 / 100ЕКОНОМСКИ БУМ Right_bar_bleue

Registration date : 2008-01-17

Вратете се на почетокот Go down

ЕКОНОМСКИ БУМ Empty Re: ЕКОНОМСКИ БУМ

Пишување  orlov Нед Јан 27, 2008 7:20 pm

majstorce62 напиша:Ми е страв дека тој долго најавуван економски бум (не само од оваа влада) може да експлодира со сила на нуклеарна бомба и да направи голема црна дупка во нашата иднина.

Да, доколку седиме со скрстени раце како и досега.
orlov
orlov
Grupa
Grupa

Број на мислења : 78
Популарност :
ЕКОНОМСКИ БУМ Left_bar_bleue20 / 10020 / 100ЕКОНОМСКИ БУМ Right_bar_bleue

Registration date : 2008-01-18

Вратете се на почетокот Go down

ЕКОНОМСКИ БУМ Empty Re: ЕКОНОМСКИ БУМ

Пишување  majstorce62 Нед Јан 27, 2008 9:53 pm

Imas nekoja konkretna ideja?Jas ne sum mnogu inventiven vo ovaa oblast... Question
majstorce62
majstorce62
Супер модератор
Супер модератор

Број на мислења : 132
Популарност :
ЕКОНОМСКИ БУМ Left_bar_bleue100 / 100100 / 100ЕКОНОМСКИ БУМ Right_bar_bleue

Registration date : 2008-01-17

Вратете се на почетокот Go down

ЕКОНОМСКИ БУМ Empty Re: ЕКОНОМСКИ БУМ

Пишување  Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот