Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА

Go down

МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА Empty МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА

Пишување  orlov Нед Јан 20, 2008 2:43 am

Стожер на Македонската економија- треба и мора да биде Земјоделството, затоа после ослободувањето во 1945 година беше прогласена како стратегиска стопанска област.
Таквиот стратегиски смер од 1946 до 1970 година интензивно се разви: од 5.000 ха. лозови насади на 40.000 ха. со производство на 300 милиони килограми грозје, 200 милиони литри природно вино, винарски визби од 220 милиони литри вино, хидро- мелиоративни системи за 80.000 ха. обработливо земјиште, стаклени и пластични оранжерии, конзервни фабрики, ладилници, сушари, аеродроми за заштита и ѓубрење, окрупнување на 145.000 ха. I и II класа на земјиште и друго. Тоа е период кога Македонија стана трета по економски развој во СФРЈ.
Капиталистичките тајни служби во програмата за спречување на развојот на комунизмот, прва на удар ја имаа СР. Македонија, со корумпирање на влијателни политички личности кои дебело беа платени за да го саботираат развојот на републиката во сите свери а најмногу во развојот на аграрот и сточарството.
Така:
-Стопанските проекти ги насочија кон индустријализација на загадувачки објекти, со што се овозможи процес на неупотребливост на почвата, водата и воздухот за проиводство и пласман на западниот пазар.
-Како резултат на горе наведеното производните цени на гројето почнаа да паѓаат од тогаш 30 до 45 динари на 20 до 30 динари за да веќе последните 15- 17 години бидат од 7 до 11 денари по килограм. Цените драстично паѓаат и на другите производи, а количините кои се пласираат на пазарот се сведоа на минимум, кој минимум- пласман е пратен секогаш со уцена со класификација ,,квалитетот не задоволува,,.

КАТАСТРОФА НА ЕКОНОМИЈАТА, ОСОБЕНО ЗЕМЈОДЕЛСТВОТО ОД 1990 год.
Малку му беше на светскиот империјализам што ја растури СФРЈ, за да докаже дека комунизмот (социјализмот) е нерентабилен и општествено опасен систем, па се пушти во хајка по трагање на политички физикуси од тогаш политичкиот естаблишмен кој многу лесно го пронајдоа и брзо го корумпираа, а задачата на тој корумпиран слој беше да уништи се што е позитивно.
Тоа и се случи.
Се создаде нов систем и наместо во овој нов систем да окрупни земјоделството тие целото го распаднаа и конечно ликвидираа. Така ги снема: Агрокомбинатот и АД,,Кооперација,, со таканаречената транзиција- промена или реформа, која требаше да даде профитабилно производство, а наместо тоа зад себе остави пустош- сиромаштија кај населението и криза во државата која резултира со драстично зголемен пораст на социјалата. Невработеноста ни цвета а со неа нормално и сите пороци кои го пратат еден систем во фиктивна транзиција.
Наместо позитивна приватизација, криминална и тоа по партиски клуч на заслужни почесни членови. И ова мерка направи пустош во земјоделството и преработувачката индустрија. Примерот со ВВ ,,Тиквеш,, е доволен. Со транзицијата и приватизацијата цената на грозјето се намали од 30 денари( или тогаш 1 дм ) на само 10 денари. За 17 години површините на лозови насади се преполови на 20.000 ха., количината на грозје од некогашните 300 милиони килограми падна на само приближно 100 милиони килограми, а цената на виното е над 10 eura по литар а од таа цена една третина е на лозаро производителот.
-Уништени ХМС, необработливо земјиште.
-Руинирани стакленици и пластеници.
-цените на производите едвам ги покриваат матерјалните трошоци.
-Неорганизирани земјоделци, Европа не уценува. Нр сме во состојба да и пркосиме.
-Формирање на Агенција за странски директни инвестиции без потреба.
-Не сакање да се активираат ( дадат на користење ) 120 милиони литри неупотрбливи винарски визби на здруженијата на лозарите- поради стравот од конкуреција на приватните винарии на чело со ВВ ТИКВЕШ, кој има монополско влијание врз цените.
-Погрешно (непотистичко) доделување на државното земјиште и донациите.
-Лоцирање на нашата теритирија странски купувачи и преработувачи на земјоделски производи, наместо таа работа да се извршува преку федерација на ФАРМЕРИ со што ќе се добие голем профит.
-Продажба на ХЕЦ, на странски инвеститори, наместо то да го работат домашни.

СВЕТЛИ ПЕРСПЕКТИВИ ВО РАЦЕТЕ НА СЛЕПИ И ГЛУВИ

Демократијата во Република Македонија е укината со новиот режим. А тоа се слуќи кога се укинаа одредбите за укинување на ОТПОВИКУВАЊЕ НА ПРАТЕНИЦИТЕ- кој беше основа за економски развој, богатство и потполна вработеност.
Денешните политичари пропагираат обратни тези, благодарение на фалсификовани податоци кои наскоро ќе се обелоденат: експанзија на производството и коњуктурни цени на загадувачките фирми.

НЕОРГАНИЗИРАНИОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ БИЛ И ЌЕ БИДЕ СИРОМАВ

Тоа е сега. Природните потенцијали во земјата можат да хранат 8 милиони луѓе.Лозрството како најперспективна и најпрофитабилна гранка за подигање на 400.000 ха. ќе почека.
За излез од економската криза може да послужи ГРАДИНАРСТВОТО СО ПРЕРАБОТУВАЧКИТЕ КАПАЦИТЕТИ, ВО СОПСТВЕНОСТ НА ФЕДЕРАЦИЈАТА НА ФАРМЕРИ НА Р. МАКЕДОНИЈА којка за еден месец може да отпочнува со работа, а првите позитивни резултати ќе ги покаже за 3- 6 месеци, се разбира ако тоа го дозволи власти (изрази добра воља). И сето тоа без странски инвестиции.
Потребно е само основање на Македонско- Израелска компанија, која која ќе каже што треба да произведуваме, количини и авансни цени, а таа ќе го пласира целокупното органско производство за 6- 7 пати поскапо.
Тековните проблеми ќе се решаваат преку Федерација на Фармерите со помош на Владата. Доколку владата нема доблест за соработка постојат и други патишта.
Инвестициите сами ќе дојдат од купувачите на нашите производи, самиот Израелски партнер, државни средства, штедни влогови, пари од под перница, странски и домашни банки и наши повратници од странство.
orlov
orlov
Grupa
Grupa

Број на мислења : 78
Популарност :
МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА Left_bar_bleue20 / 10020 / 100МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА Right_bar_bleue

Registration date : 2008-01-18

Вратете се на почетокот Go down

МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА Empty Re: МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА

Пишување  majstorce62 Сре Јан 23, 2008 12:11 am

Македонија е земја која има природни потенцијали за економски развој. Географската положба и климатските услови се голема гаранција за успешен голем скок преку развивањето на сите гранки на земјоделството во една посветла и побогата иднина. Верувам и во кадрите, во нивната острученост, да го поттикнат и забрзаатреализирањето на овој скок. Единствено ни недостигаат стручни политиучари кои ќе креираат модел на успешна развојна стратегија. До сега сите промашија многу пенали во оваа област.
majstorce62
majstorce62
Супер модератор
Супер модератор

Број на мислења : 132
Популарност :
МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА Left_bar_bleue100 / 100100 / 100МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА Right_bar_bleue

Registration date : 2008-01-17

Вратете се на почетокот Go down

МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА Empty Re: МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА

Пишување  orlov Нед Јан 27, 2008 7:25 pm

majstorce62 напиша:Македонија е земја која има природни потенцијали за економски развој. Географската положба и климатските услови се голема гаранција за успешен голем скок преку развивањето на сите гранки на земјоделството во една посветла и побогата иднина. Верувам и во кадрите, во нивната острученост, да го поттикнат и забрзаатреализирањето на овој скок. Единствено ни недостигаат стручни политиучари кои ќе креираат модел на успешна развојна стратегија. До сега сите промашија многу пенали во оваа област.


Па тие што не промашуваат заминаа во странство, благодарение на нас а, потоа на сите досегашни власти.
Требаше ние на властите да им застанеме на патот за стручниот кадар да ни останедома.
orlov
orlov
Grupa
Grupa

Број на мислења : 78
Популарност :
МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА Left_bar_bleue20 / 10020 / 100МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА Right_bar_bleue

Registration date : 2008-01-18

Вратете се на почетокот Go down

МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА Empty Re: МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА

Пишување  majstorce62 Нед Фед 03, 2008 9:00 pm

Прво треба Македонците да престанат да размислуваат со мозокот на партијата што ја симпатизираат и да да работат на остварување на народните а не на партиските интересеи. Сакај си ја партијата, нејзината идеологија, ама гледај реално на работата нанејзиниот врв - кога е во опозиција и кога е на власт. Биди реален и во наградувањето и во казнувањето, односно во делењето и одземањето политички поени од нивното конто. Но тоа е малку тешко - партиите им всадија вглава на своите ситни рипчиња дека ако тие не се навласт ќе се угушат на суво, па сега овие скокаат како споулавени и се тепаат да им ги исперат пшосраните гаки.
majstorce62
majstorce62
Супер модератор
Супер модератор

Број на мислења : 132
Популарност :
МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА Left_bar_bleue100 / 100100 / 100МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА Right_bar_bleue

Registration date : 2008-01-17

Вратете се на почетокот Go down

МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА Empty Re: МАКЕДОНИЈА- БОГАТА И ГОЛЕМА

Пишување  Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот